Gyakran ismétlődő kérdések

Az elkészült bizonyítványomat átveheti más is, vagy mindenképpen én kellek hozzá?

Ha beküldesz valakit, átveheti ő is, de mindenképpen hozza magával ezt a meghatalmazást, és egy érvényes személyazonosító igazolványt.

Azt hallottam, hogy ha sikeres a vizsgám, akkor célszerű lemondani a felülvizsgálati jogomról az online eredményközlő oldalon. Miért?

Mert így egy kicsit gyorsabban juthatsz bizonyítványhoz. A vonatkozó jogszabály – a 137/2008. (V. 16.) Korm. rendelet – szerint az online eredményközlés után 15 napon belül minden vizsgázónak joga van felülvizsgálatot beadni az eredményére – akár sikeres a vizsgája, akár nem. Ez azt jelenti, hogy az eredményközléstöl kezdve 15 napig nem kezdődhet el a bizonyítvány adminisztrációja, hiszen nem tudhatjuk, élsz-e felülvizsgálati jogoddal. Ha sikeres a vizsgád, és nem akarsz szót emelni ellene, akkor az online eredményközlő oldalon kattints rá a „Lemondok a felülvizsgálatról” gombra, és ebben az esetben „megspórolhatod” a fent jelzett 15 napot.

Ha komplex nyelvvizsgán voltam, de az egyik felén nem sikerült átmennem, kaphatok bizonyítványt a másik feléről, azaz a sikeres részvizsgáról?

Természetesen, nálunk minden sikeres részvizsgából bizonyítvány lesz. Ha az írásbelid vagy a szóbelid megfelel a szint követelményeinek, akkor jár érte a dokumentum, így később már csak arra a vizsgarészre kell ismét jelentkezned, amelyiken korábban nem sikerült megfelelned. Sőt, továbbmegyünk: ha a sikertelen részvizsga minden mért készségén elérted a 40%-ot, akkor lehetőséged van arra is, hogy a jobban sikerült másik részvizsgával annyira kompenzáld az eredményedet, hogy komplex bizonyítványt kaphass. Részletek ITT.

Külön szereztem meg az írásbeli és szóbeli bizonyítványomat. Ez így komplexszel egyenértékű?

Igen. Az azonos vizsgarendszerben letett szóbeli és írásbeli vizsga automatikusan komplexszel egyenértékű a vonatkozó jogszabály szerint. Amennyiben mégis szükséged lenne egy igazolásra erről, akkor fordulj az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központjához, ide kattintva.

Lemaradtam a jelentkezés határidőről. Van lehetőségem pótjelentkezésre?

Igen. Naptárunkban a vizsgaidőpontjaink mellett – az eredeti jelentkezési határidők leteltének közeledtével – a pótjelentkezési határidőket is feltüntetjük. Ha a következő vizsgára az aktuális pótjelentkezési határidőn belül regisztrálsz, még tudjuk fogadni az igényed. A pótjelentkezés díja 4800 Ft, amelyet a vizsgadíjjal együtt kell befizetned.

Mikor tudhatom meg a vizsgám eredményét?

A szóbeli beszélgetős részének pontszáma még a vizsga napján kiderül: a vizsgáztatók az utolsó vizsgázó távozásakor a terem elé, vagy a vizsgahely folyosójára tűzik ki az aznapi eredményeket. A beszédértési (labor) és írásbeli vizsga eredménye vizsgaszabályzatunk értelmében legkésőbb 30 nappal a vizsgaalkalom után lesz publikus. Bár szívesen segítünk az érdeklődőknek telefonon, a beszédértés és írásbeli esetében mi is csak akkor látunk pontszámot a rendszerünkben, amikor a vizsgázók, így eredményekkel kapcsolatban sajnos nem érdemes érdeklődnöd.

Úgy érzem, gyengén sikerült a szóbelim/írásbelim. A másik vizsgarésszel kompenzálhatom annyira a teljesítményemet, hogy komplex bizonyítványt kaphassak?

Igen. 2016 novemberétől bevezetjük új komplex értékelési elvünket, amelynek értelmében legalább 40%-os készségenkénti teljesítés esetén az erősebb részvizsgáddal kompenzálhatod a gyengébbet. Részleteket IDE kattintva olvashatsz.